Norsk Skogkatt

Uppfödning av Norsk Skogkatt


Norsk skogkatt är en stor, kraftig och högbent katt. Normalvikten för en hona är ca 4-5 kg och en hane väger något kg mer. Kroppen ska vara lång och högbent, där bakbenen är något högre än frambenen. Pälsen är semilång, d v s halvlång, och består egentligen av två lager. Närmast kroppen finns en underull för att skydda mot kyla. Pälsen har också långa täckhår som gör pälsen vattenavvisande.


I full kondition kännetecknas en Norsk skogkatt av nästan en lejonman runt halsen, knickers runt bakbenen och en plymig svans. Skogkatten har också tofsar under trampdynorna så att snön inte ska få fäste. Pälsen är relativt lättskött.


Alla färger är tillåtna utom maskade katter. Kattens huvud ska vara trekantigt med en rak profil och en kraftig haka. Ögonen är lätt snedställda. Öronen ska vara stora och breda vid basen. Helst ska öronen vara tofsförsedda.

Sättet på en norsk skogkatt är tillgivet och sällskapligt. Många katter kan också vara ”pratiga?med sin ägare och vill gärna vara med i det som görs i hemmet. Den norska skogkatten passar bra både som inomhus och utomhuskatt.


Norsk skogkatt sägs härstamma från Norges fjord och skogsland där det bistra klimatet präglat katten. Den första skogkatten ställdes ut 1938 i Oslo. Avelsarbetet kom dock av sig p g a andra världskriget och kom igång igen på 1970-talet. År 1978 blev rasen godkänd av FIFE.


Vill man läsa mer om den norska skogkatten, rekommenderar vi ett besökt på Skogkattslingan som är en intresseförening för rasen.

www.skogkattslingan.com